Assertiviteit

De relatie tussen assertiviteit en vrije tijd

Assertief zijn is heel belangrijk om voldoende vrije tijd over te houden om te besteden aan het bezoeken van vrienden en familie of aan het uitoefenen van een leuke hobby. Vaak wordt het vergeten, maar als je niet goed voor jezelf opkomt, dan wordt je al snel geclaimd voor klusjes van collega’s en het verlenen van vriendendiensten. Het gevolg is dat je binnen de kortste keren geen vrije tijd meer over hebt. Daarom bespreken we in dit artikel wat assertiviteit is en hoe je jouw assertiviteit kunt vergroten.

Assertief zijn is het opkomen voor jezelf, zonder agressief over te komen en anderen te kwetsen. In vele situaties is het belangrijk dat we assertief kunnen handelen. In de omgang met anderen kom je deze situaties regelmatig tegen. Denk aan je collega die vraagt om je hulp terwijl je het zelf veel te druk hebt, of iemand die je opeens kritiek geeft.

In zulke gevallen kun je in de verdediging schieten of met allerlei excuses of smoezen op de proppen komen. Of je geeft juist je grenzen niet aan en geeft overal aan toe. Daarna baal je als een stekker, omdat je geen tijd meer voor jezelf overhoudt omdat je keer op keer moet overwerken om al het werk op tijd af te krijgen. Zou het dan niet erg prettig zijn als je wist hoe je in dergelijke gevallen assertief kunt reageren? Je zou jezelf een hoop stress kunnen besparen en je hebt weer vrije tijd over om leuke dingen te doen. Is dat egoïstisch? Nee hoor! Door jouw assertiviteit kom je op voor jezelf, maar houd je rekening met de gevoelens en belangen van de ander. Een win-win situatie dus.

Er zijn verschillende manieren om assertief met situaties om te gaan. Elke situatie vraagt natuurlijk om een andere aanpak. Daarom bieden wij in de komende alinea’s voorbeelden en handigheidjes aan, om met de situaties om te gaan. Ten slotte kun je de video bekijken over het geven van feedback. In het werkveld komen vaak momenten voor waarin je assertief moet kunnen zijn. Mensen in ondersteunende functies hebben bijvoorbeeld veel baat bij het stellen van grenzen, om ervoor te zorgen dat ze niet omkomen in het werk. Denk aan een secretaresse die van nature ondersteunend is. Haar of zijn werk is o.a. om het werk van anderen te verlichten. Er zal dus vaak een beroep worden gedaan op deze persoon. Als hij of zij de eigen grenzen niet aangeeft, loopt de persoon in kwestie het risico om overspannen te raken. Secretary.nl heeft enkele goede tips voor secretaresses en managementondersteuners om assertief te reageren op situaties op hun werk. Onderstaand artikel is afkomstig van: (http://www.secretary.nl/blog/natuurlijk-assertief-optreden/):

Bouw zelfvertrouwen op

Ga uit van je eigen kracht en waarde. Het is belangrijk om te beseffen dat je evenveel waarde hebt als een ander. Accepteer jezelf zoals je bent. Dan zullen anderen dit ook doen. In elke situatie mag jij dus je mening aankaarten of jezelf verdedigen. Denk vooral aan de schat aan ervaring en mensenkennis die je in de loop der jaren hebt opgebouwd, dat is veel, heel veel.

Gedachten die je tegenhouden, omzetten in gedachten die je helpen

Als je denkt dat een ander het beter weet en dat je daarom beter niets kunt zeggen of dat jij denkt dat je manager je advies toch niet aanneemt of op jouw advies zit te wachten, dan zal dat inderdaad niet gebeuren. Weg met die gedachten die je belemmeren. Denk in kansen en mogelijkheden. ‘Wat heb ik te verliezen als ik mijn advies geef?’. Of ‘mijn manager kan echt iets met mijn idee’. Breng je advies ook met flair en overtuigingskracht dan heb je de helft al gewonnen.

Nee zeggen en grenzen stellen

Nee zeggen betekent voor jezelf kiezen en dat is vaak niet makkelijk als je dienstverlenend van aard bent. Je hebt dan de neiging om verantwoording af te leggen. Dat hoef je helemaal niet te doen. Als je dat wel doet passeer je wellicht je eigen grenzen. Waak daarvoor en bedenk dat een simpel ‘nee’ ook volstaat.

grens

 

Zoals Secretary.nl aangeeft, is het belangrijk dat je je eigen grenzen kunt stellen. Maar hoe doe je dat? Hierbij kun je de DIA-methode gebruiken. Geef Duidelijk aan wat je antwoord is, en geef daarbij geen argumenten. Stap 2 is het Inleven in de ander. Geef aan dat je de ander begrijpt. Bied vervolgens een Alternatief. Stel je voor dat je schoonmoeder vraagt of je meehelpt met het voorbereiden van het kerstdiner. Je hebt hier eigenlijk geen zin in, maar hebt verder geen redenen om niet te gaan. Je reageert assertief en zonder nadelige gevolgen voor de relatie met je schoonmoeder door de DIA-methode toe te passen. Je geeft aan dat je helaas niet komt helpen, maar dat je het leuk vindt dat ze je uitnodigt (Duidelijk). Je begrijpt dat ze wel wat hulp kan gebruiken, een kerstdiner is immers een hoop werk, vooral voor een grote familie (Inleven). Maar je weet dat je nichtje Petra het hartstikke leuk zou vinden om mee te mogen helpen met het diner! Ze zei laatst immers dat ze graag wilde leren koken. Misschien kan ze haar even opbellen? (Alternatief). Het resultaat is dat je jouw schoonmoeder niet hebt beledigd, je hebt haar zelfs verder geholpen. En dat terwijl je er zelf ook goed uit bent gekomen.

Nare situaties in de omgang met anderen komen natuurlijk ook gewoon in en om het huis voor. Denk bijvoorbeeld aan je buren die veel geluidsoverlast veroorzaken. Hoe kun je hen het beste wijzen op de overlast zonder dat het op een ruzie uitloopt en je op den duur in het televisieprogramma ‘Bonje met de buren’ terecht komt? Je zou dan gebruik kunnen maken van de 4 G’s van Gedrag, Gevolg, het nagaan of de ander het snapt (voor het gemak het woord ‘Gesnopen’?) en het Gewenste gedrag.

Dit gaat bijvoorbeeld als volgt: Je belt aan bij je buurvrouw. Dit moet je nog twee keer overdoen omdat de muziek te hard staat en zij de deurbel niet hoort. Gelukkig doet ze dan eindelijk open. ‘Ja?’ vraagt ze. Nu moet je je eigen emoties onder controle houden en niet agressief reageren. Sommigen zullen zich juist geïntimideerd voelen en zullen te veel rekening houden met de buurvrouw, het tegenovergestelde van agressief en totaal niet assertief. Kruip dus ook niet terug maar geef aan wat het probleem is. Gedrag: geef aan dat de buurvrouw de muziek op een hoog volume draait. Het gevolg daarvan is dat jij het huiswerk van je cursus niet kunt maken/Je niet kunt concentreren op weekend miljonairs/ GTST niet kunt volgen / Je baby weer in slaap kunt wiegen.

De buurvrouw kan op verschillende manieren reageren. Of zij nou boos en agressief wordt of juist helemaal niets uit, in beide gevallen kun je nagaan of zij jou begrijpt en of zij zich kan inleven in jouw situatie. Is de informatie aangekomen? Begrijpt ze wat nou echt het probleem is en waarom je het nodig vond om langs te komen? Blijf altijd in de ik-vorm praten, want de ander kan niet bepalen hoe iets voor jou is. Zo kan de ander je niet terugpakken. Val nooit in de valkuil om generaliserend of in wij-vormen te praten. Dit wakkert namelijk agressie aan. Ten slotte geef je aan wat voor jou gewenst is, bijvoorbeeld dat ze de muziek zachter zou draaien.

Om meer te weten te komen over hoe je assertief kunt reageren, zou je kunnen overwegen om een assertiviteitscursus te gaan volgen. Maar met de tips die we je in dit artikel hebben gegeven moet je in staat kunnen zijn om al een stuk assertiever te kunnen worden.

Tot slot: we hebben het eerder over de 4G’s gehad. Ter verduidelijking hebben we een video over deze techniek opgezocht. In het volgende filmpje krijgen twee cursisten een training over de 4G’s. Het is een goed voorbeeld van hoe je natuurlijk geen feedback moet geven. We hopen dat je met onze tips beter voor jezelf op kunt komen en dat je daarmee voorkomt dat al je vrije tijd opgaat aan zaken die voor anderen zo belangrijk zijn. Jouw vrijetijdsbesteding is namelijk belangrijker. Wanneer je regelmatig ontspant zit je lekker in je vel en kan je tijdens normale werktijden je collega’s namelijk nog veel beter van dienst zijn!

Op jouw vrije tijd, Succes!