Vrije tijd is immers belangrijk!

Vrijwel niemand vind vrije tijd onbelangrijk. Iedereen ziet in dat hobby’s,sport en andere interesses voor de nodige afwisseling in de dagelijkse bezigheden kan zorgen. Maar vaak krijgen deze zaken te weinig aandacht. In dit artikel lees je hoe je dit kunt voorkomen en geven we tips voor leuke mogelijkheden om je vrije tijd te besteden.

Vrije tijd moet je inplannen

Voor wat betreft vrije tijd geldt dat je dit, net zoals je werk, moet inplannen. Vaak hoor je dat mensen meer vrije tijd zouden willen, maar dat dit maar niet lukt door de drukte van alle dag. Reserveer daarom iedere week tijd om met je hobby’s, sport of andere vrijetijdsbesteding bezig te zijn. Bedenk trouwens dat vrijetijdsbesteding je energie oplevert om beter om te kunnen gaan met de dagelijkse druk die je bijvoorbeeld op je werk ervaart. Je zal waarschijnlijk beter in je vel zitten als je regelmatig even gas terugneemt en wat tijd voor jezelf inplant.

Daarbij is het belangrijk dat je het leuk houd voor jezelf. Sommige mensen raken namelijk op den duur verveelt met hun vrijetijdsbesteding. Zo vinden creatieve mensen programma’s als photoshop soms snel saai. Volg dan bijvoorbeeld een cursus om je vaardigheden verder uit te breiden.

vrije tijd inplannen

Suggesties voor vrijetijdsbesteding

Tuinieren
Tuinieren kan heel ontspannend zijn. Je bent in de buitenlucht en gefocust op een doel (bijvoorbeeld op de aanleg van een vijver). Je kunt eigen groente verbouwen en mooie planten poten, zodat je tuin een mooie uitstraling krijgt en hij je ook nog eens gezond voedsel oplevert!

Tijdschriften lezen
Veel mensen halen ontspanning uit het lezen van tijdschriften. Tegenwoordig hoeft een abonnement op je favoriete magazine trouwens helemaal niet duur te zijn. Dit komt omdat er inmiddels tal van websites zijn waarop forums te vinden zijn waar mensen praten over bepaalde onderwerpen. Denk hierbij aan het laatste nieuws over technologie of over de laatste roddels over bekende Nederlanders.

Fitness
Als je iedere week ongeveer twee keer sport, dan zal je ervaren dat je fitter wordt. Je bent minder snel moe en je voelt je lekker. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je je hoofd leegt, je denk even niet aan alles wat je nog moet doen en bent bezig met de conditie van je lichaam.

Koop een metaaldetector
Het kan hartstikke leuk zijn om samen met een groep vrienden of je kinderen erop uit te trekken om op zoek te gaan naar metalen voorwerpen. Aangezien je van tevoren niet weet wat je gaat vinden is het altijd spannend en als je geluk hebt vind je waardevolle objecten die je tegen een goede prijs kunt verkopen. Deze hobby kan je dus zelfs (veel) geld opleveren!

Studeren
Geloof het of niet, maar er zijn veel mensen die studeren als hobby hebben. Deze groepen mensen vind het interessant om nieuwe dingen te leren en daarmee hun kennis uit te breiden. Omdat je voor deze hobby wellicht aardig wat boeken zult aanschaffen is het belangrijk dat je nagaat welke boeken je wilt houden en welke niet. De boeken die je na het lezen niet meer gaat gebruiken kan je als tweedehands verkopen, zodat je weer geld hebt om een nieuw studieboek te kunnen kopen.

Dansen
Schrijf je in voor een gratis proefles bij je lokale dansschool. Als je de pasjes een beetje onder de knie hebt is het leuk om naar dansfeestjes te gaan. Vaak zijn dit erg gezellige en ook nog eens gezonde feestjes. Je danst immers aardig wat af op dit soort feestjes. Overigens is dit een leuke hobby om met vrienden te beoefenen. Er zijn niet voor niets vele vriendengroepen die voortkomen uit het lidmaatschap bij een dansschool.

Hobby’s en kosten

Wanneer je voor je hobby producten of diensten moet kopen kan het lonend zijn om dit samen met andere mensen te doen die hetzelfde willen kopen als jij. Stel je wilt buiten de danslessen om extra oefenen, dan zijn er vaak gymzalen te huur die je tegen een vergoeding mag gebruiken. Als je een paar koppels zoekt die ook extra willen trainen, dan scheelt dat behoorlijk in de kosten.

We hopen dat dit artikel je geïnspireerd heeft om een hobby te gaan zoeken of er weer tijd vrij voor te gaan maken. Misschien spreekt een van de besproken hobby’s in dit artikel je wel aan! Als je moeite hebt om een hobby te vinden die bij jouw past, dan kunnen diverse gratis hobbytesten op het internet uitkomst bieden.

Post Navigation