Persoonlijke effectiviteit

Wanneer is iemand effectief?

Misschien is dit artikel anders dan dat je van ons bent gewend, maar persoonlijke effectiviteit en vrije tijd hebben veel met elkaar te maken. Ben jij als persoon effectief, dan werk je vaak beter en sneller dan mensen die dat niet zijn. Het gevolg is dat je vaak meer vrije tijd overhoudt voor leuke dingen zoals het doen van uitstapjes of het uitoefenen van een hobby. Reden genoeg om dit artikel dus te gaan lezen!

Laten we beginnen met het begrip persoonlijke effectiviteit, wat is betekent dit eigenlijk? Een persoonlijk effectief persoon is in staat om de werkelijkheid waar te nemen en zijn gedrag daarop af te stemmen. Door dit te doen kan de persoon belangrijke taken thuis en op het werk goed volbrengen en heeft hij daarnaast ook nog tijd voor ontspanning in de vorm van leuke vrijetijdsbestedingen zoals sporten, met vrienden afspreken enzovoorts. Persoonlijke effectiviteit heeft dus veel te maken met timemanagement. Dit is de omschrijving die vaak wordt gegeven als er wordt gevraagd wat persoonlijke effectiviteit nou eigenlijk is. Een omschrijving om het begrip verder toe te lichten: De persoonlijk effectieve persoon kan zijn tijd goed ‘managen’ doordat hij of zij een duidelijk en redelijk beeld heeft van zijn eigen mogelijkheden en de mogelijkheden van zijn omgeving.

Het hebben van een duidelijk beeld van je eigen mogelijkheden en kwaliteiten en hoe jouw omgeving en andere personen jou kunnen helpen om je persoonlijke effectiviteit te vergroten, dat is waar persoonlijke effectiviteit dus over gaat. Er zijn verschillende manieren om dit beeld te krijgen en te benutten. Er is dan ook zeer veel informatie over, er worden hele boeken geschreven over alleen al het onderwerp persoonlijke effectiviteit. Ook kwam ik laatst een goed artikel tegen dat het onderwerp persoonlijke effectiviteit op een begrijpelijke manier samenvat. De volgende Engelse tekst van Leadersdirect.com (http://www.leadersdirect.com/personal-effectiveness) verduidelijkt een aantal zaken:

‘People are personally effective in different ways because everyone has different goals, values and priorities. Skilled communicators, for example, can be effective in numerous ways depending on what they want to achieve. Those who want to entertain people have a good sense of humor. If they want to wow large audiences, they must have excellent presentation skills. Similarly, a coach needs to communicate sensitively and be a good listener.

What Does Personal Effectiveness Mean to You?

  • Which of these goals mean something to you?
  • Getting my work done to high quality standards
  • Taking care of my family and making them happy
  • Career advancement
  • Influencing people
  • Making and keeping new friends
  • Earning a lot of money
  • Earning the respect of my colleagues
  • Becoming an expert in my field
  • Or something else

People who are personally effective make good use of their skills. They don’t squander them. They use them to achieve their goals and do so in a way that is efficient and cost effective.

How can you become more personally effective? Start by clarifying your goals, values and priorities. What is it that you want to achieve, in the short term at least, if you aren’t sure about the longer term? What skills do you need to acquire in order to achieve your goals? Then: what is the most efficient, easiest way you can get what you want? That is, how can you apply your skills? How can you invest your time and effort to get the best return on all your efforts and talents?’

Persoonlijke effectiviteit

Het gaat er dus om dat je je zelfkennis vergroot, weet wat je doelen zijn en hoe je die kunt combineren. Dit kunnen ook doelen zijn om sneller te kunnen werken of om met conflicten om te kunnen gaan. Misschien heb je nog dingen nodig om te bereiken wat je wilt. Denk dan aan een cursus om met vervelende situaties om te gaan, zoals een assertiviteitscursus of een cursus snellezen.

Tenslotte: vergeet niet dat bepaald gedrag dat voor jou effectief is, voor een ander wellicht niet werkt. Een ander zal op een andere manier zijn effectiviteit kunnen vergroten en jouw aanpak niet kunnen gebruiken. Het gaat er om wat jouw doelen zijn en datgene wat jou kan helpen om die doelen te bereiken. Wil je alvast wat simpele tips om te beginnen met het vergroten van je persoonlijke effectiviteit? Bekijk dan het volgende korte filmpje met een variatie aan simpele manieren om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. Experimenteer eens met de diverse manieren die in de video worden besproken. Een effectiever persoon heeft tenslotte vaak meer vrije tijd over om leuke dingen te kunnen doen!